x
Učitavanje

1. Hrvatski jezik danas

Tamara Gazdić-Alerić, Ana Širinić, Ivan Pavlović
Što ću naučiti?
Europska unija - Zajedno do fondova EU
Sljedeći modul

Jeste li znali?

Uz čakavicu postoji i cakavica kojoj je obilježje depalatalizacija, primjerice govornici kažu „ca, cudo, covik”. Koristi se pretežito na otocima (npr. Rab, Pag, Krk, Vis, Brač, Cres, Lošinj, Hvar). Cakavicom se koriste i članovi grupe Šo!Mazgoon u nekim svojim pjesmama: YouTube - So!Mazgoon - Na Palagruzu

Jeste li znali?

Govornici različitih narječja i dijalekata hrvatskoga jezika danas se, zbog bržih i lakših načina putovanja, bolje međusobno razumiju no što su se razumjeli u prošlosti. U videu pogledajte je li to uvijek tako ili nije. :)
Zagrepčani pogađaju dalmatinske riječi

Jeste li znali?

U Rumunjskoj postoji sedam hrvatskih vrtića, pet osnovnih škola od 1. do 4. razreda te tri od 1. do 8. razreda i jedna gimnazija. Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske pomaže nastavu hrvatskoga jezika dostavom udžbenika i nastavnih pomagala, ali i upućivanjem jednoga učitelja hrvatske nastave. Na Sveučilištu u Bukureštu 1994. godine osnovan je Lektorat za hrvatski jezik koji je 2008. godine postao Katedra za hrvatski jezik i književnost. Nakon puno godina aktivnosti, ak. god. 2017./2018. na Sveučilištu „Zapad“ u Temišvaru otvoren je Lektorat za hrvatski jezik.

Jeste li znali?

Usporedimo li prve hrvatske spomenike poput Bašćanske ploče sa sličnima u drugim kulturama, dolazimo do zanimljivih spoznaja. Češka kultura, primjerice, kao jedna od najrazvijenijih u slavenskom svijetu, najstariji takav dokaz o uporabi narodnoga jezika u tekstu takvog stupnja oblikovanja nalazi tek od 14. stoljeća.

Povratak na vrh