x
Učitavanje

4.11 Aktivnosti za samostalno učenje

Što ću naučiti?
Europska unija - Zajedno do fondova EU
Sadržaj jedinice icon sadržaj jedinice

Na početku...

Kako biste proces učenja učinili još zanimljivijim, pripremili smo vam nekoliko zadataka za samostalan istraživački rad.

Slavenska mitologija

Istražite slavensku mitologiju i saznajte tko je bila noćna Mora, odnosno Morana, koja i dalje često posjećuje ljude diljem svijeta. Ujedno je izraz noćna mora jedan od rijetkih koji se iz slavenskih jezika prenio u druge svjetske jezike (primjerice, u engleski jezik – nightmare).

Legende hrvatskih krajeva

Istražite hrvatske legende koje je zapisao Tomislav Đurić u knjizi Legende puka hrvatskoga, (T. Đurić, Legende puka hrvatskoga, Meridijani, Samobor, 2007.)

Knjiga, podijeljena u tri cjeline, donosi zanimljive narodne priče i legende hrvatskoga naroda. Prva cjelina, Najstarije hrvatske legende, donosi priče dolaska hrvatskoga naroda na današnje prostore Hrvatske te priče hrvatskih kraljeva (Tomislava, Krešimira, Zvonimira). Druga cjelina, Junačke legende, oživljava legende o picoku, slavonskim hajducima, senjskoj ruci, uzdah-kuli... Ostale legende donose priče o proroku Gajbiji, kralju Norinu, najljepšoj bračkoj palači u Bolu...

Nakon čitanja istražite postoji li koja legenda o mjestu ili gradu gdje živite. Povežite svoje istraživanje sa sadržajima koje znate o povijesti kraja.

Interpretativno čitanje bajke

Pripremite se za čitanje bajke po svom izboru tako da čitajući dočaravate događaje, likove, ugođaj… Zamislite da bajku trebate pročitati predškolskoj djeci u knjižnici. Svoje čitanje snimite kao audiozapis, odredite kriterije po kojima ćete ih uspoređivati te ih međusobno vrednujte. U suradnji s obližnjom knjižnicom organizirajte večer čitanja priča za djecu.

Top-ljestvica najčitanijih romana u Hrvatskoj

Prikupljajte podatke o novim romanima koji su u Hrvatskoj objavljeni u posljednjih pet godina. Zapišite njihove naslove i saznajte više o njihovim autorima. Prikupite barem deset naslova, a od njih pročitajte neke po svom izboru. Istražite koje teme obrađuju i zašto su one važne današnjim autorima i čitateljima. Saznajte koji su od njih nagrađeni te koju su nagradu dobili njihovi autori. Pokušajte doznati koji su od tih romana najčitaniji, odnosno tko ih sve preporučuje za čitanje. Svoju top-ljestvicu objavite na mrežnim stranicama, a možete joj pridodati svoje komentare nakon čitanja kao i intervjue s autorima.

Dramatizacija anegdote

Pronađite u knjižnici ili na mrežnim izvorima nekoliko anegdota o hrvatskim književnicima. Odaberite najzanimljivije te od njih osmislite dramsko djelo – kratak igrokaz u kojem ćete ispričati anegdotu kao stvarni doživljaj.

Umne mape

Izradite umne mape u kojima ćete prikazati književna razdoblja: klasično razdoblje književnosti, srednjovjekovnu književnost, predrenesansnu književnost i književnost humanizma. Svoje radove možete pripremiti u obliku plakata i izložiti ih kao podsjetnik u učionici.

...i na kraju

Samostalno učenje vrijeme je za kreativnost i kritičko promišljanje. Vjerujemo da ste odabrane aktivnosti uspješno odradili i saznali više o hrvatskome jeziku.

Povratak na vrh