x
Učitavanje
1. razred

Hrvatski jezik

Tamara Gazdić-Alerić, Ana Širinić, Ivan Pavlović
Što ću naučiti?
Europska unija - Zajedno do fondova EU

Jeste li znali?

Uz čakavicu postoji i cakavica kojoj je obilježje depalatalizacija, primjerice govornici kažu „ca, cudo, covik”. Koristi se pretežito na otocima (npr. Rab, Pag, Krk, Vis, Brač, Cres, Lošinj, Hvar). Cakavicom se koriste i članovi grupe Šo!Mazgoon u nekim svojim pjesmama: YouTube - So!Mazgoon - Na Palagruzu

Jeste li znali?

U Rumunjskoj postoji sedam hrvatskih vrtića, pet osnovnih škola od 1. do 4. razreda te tri od 1. do 8. razreda i jedna gimnazija. Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske pomaže nastavu hrvatskoga jezika dostavom udžbenika i nastavnih pomagala, ali i upućivanjem jednoga učitelja hrvatske nastave. Na Sveučilištu u Bukureštu 1994. godine osnovan je Lektorat za hrvatski jezik koji je 2008. godine postao Katedra za hrvatski jezik i književnost. Nakon puno godina aktivnosti, ak. god. 2017./2018. na Sveučilištu „Zapad“ u Temišvaru otvoren je Lektorat za hrvatski jezik.

Jeste li znali?

Fotografija snimljena na Svjetskom nogometnom prvenstvu 2018. koja je obišla svijet– naš desni bek Šime Vrsaljko ponosno grli hrvatsku zastavu. Ta je fotografija metafora koja pokazuje s kojom velikom ljubavi, borbom i veseljem hrvatski nogometaši igraju za svoju Hrvatsku.

Jeste li znali?

Označitelj "s-t-a-b-l-o" u govornika, po de Saussureu, izaziva mentalnu predodžbu, no sama se predodžba (apstraktna slika) također individualno razlikuje – tako će Slavonac u svijesti možda imati sliku slavonskoga hrasta, Dalmatinac stoljetne masline ili bora, stanovnik Like ili Gorskoga kotara možda predodžbu bukve, jele ili smreke... Svejedno, bez obzira na različito prebivalište, govornici automatizmom izraz/označitelj povezuju sa sadržajem/označenim, tj. predodžbom stabla.

Jeste li znali?

Želite li znati više o značenju pojedinih riječi hrvatskoga jezika i o njihovoj pravilnoj uporabi posjetite mrežnu stranicu Jezičnoga savjetnika Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje.
Informacije o značenju riječi u hrvatskome jeziku, oblicima u kojima se pojavljuje i njezinu postanku možete pronaći u Školskome rječniku hrvatskoga jezika.

Jeste li znali?

Imena ljudi još se nazivaju antroponimi, a mjesna imena poznata su i kao toponimi. Želite li znati više o hrvatskim imenima, potražite rječnik Mate Šimundića Rječnik osobnih imena. Zanimaju li vas nazivi hrvatskih mjesta i gradova, potražite Hrvatski mjesni rječnik Leksikografskoga zavoda Miroslava Krleže.

Jeste li znali?

Multimediji ili višemedijska sredstva istodobno prenose zvuk, tekst i sliku. Interaktivni mediji novi su mediji poput mrežnih stranica (web-portala), društvenih mreža i zabavnih kanala (npr. Youtubea, televizijskih i radijskih kanala i sl.) koji omogućuju razmjenu poruka između pošiljatelja i primatelja. Primatelj može ostavljati komentare, svoje pohvale i dijeliti sadržaj drugima.