x
Učitavanje

3.8 Čitamo i pišemo životopis

Što ću naučiti?
Europska unija - Zajedno do fondova EU
Prethodna jedinica Sljedeća jedinica
Sadržaj jedinice icon sadržaj jedinice

Na početku...

Na početku pogledajte video koji najavljuje temu ove jedinice. Razmislite o tome treba li slijediti savjete likova. Što bi budućeg poslodavca moglo zanimati, a što ne? Koje bi mu informacije bile potrebne za odluku o zapošljavanju, a koje bi informacije mogle biti nepotrebne ili čak predstavljati kandidata na pogrešan način?

Životopis nipošto ne bi trebao imati ispovjedni karakter niti sadržavati popis vaših tinejdžerskih pogrešaka – životopisom se predstavljate budućim poslodavcima koji će, prema tome što ste napisali, odlučiti hoće li vas zvati na sljedeći razgovor za posao ili ne!

Poslušajmo što poslodavci traže u vašim životopisima!

TRANSKRIPT

U brojnim životopisima, nakon što pregledam podatke po kojima se vidi zadovoljava li kandidat uopće uvjete za radno mjesto, poput tražene razine i vrste obrazovanja, tražit ću ono što kandidate izdvaja iz mase. Kod nekih su to dodatne edukacije ili vještine, poput računalnih tečajeva ili poznavanje nekog jezika, ali to može biti i neki hobi, poput šaha, koji mi ukazuje na kandidatovu specifičnu sposobnost ili vještinu. Poneki su preko učeničkih i studentskih servisa radili tijekom školovanja, što po meni govori da su marljivi i imaju razvijene radne navike. Dakle, u životopisima slobodno navedite sve ono što vas na pozitivan način izdvaja od ostalih kandidata!

Sadržaj životopisa

Glavni je zadatak životopisa uvjeriti poslodavca da vas pozove na intervju. Kako biste postigli taj cilj, vaš životopis mora biti profesionalan, pregledan i jasan.

U životopisu se navode ovi podatci:

 1. Osobni podatci:
  • ime, prezime, datum i mjesto rođenja, adresa, broj telefona, e-adresa su obavezni
  • informacije o bračnom stanju, o posjedovanju vozačke dozvole i reguliranoj vojnoj obavezi mogu se navesti, no nisu obavezni (osim ako se ne traže u natječaju).
 2. Podatci o obrazovanju:
  • srednja škola, fakultet, poslijediplomski studij
  • informacije navedite obrnutim kronološkim redom tako da počnete od posljednjega, npr. doktorata
  • navedite točna razdoblja, točan naziv institucije, smjer.
  Iz svih navedenih podataka treba biti jasno koje ste škole i u kojem vremenskome razdoblju završili.
 3. Podatci o dodatnoj edukaciji:
  • tečajevi, seminari, projekti
  • navedite točan naziv edukacije, kratak sadržaj ako ga je teško prepoznati iz samoga naziva, vrijeme održavanja i naziv institucije.
  Navođenje tečajeva ili seminara koji nisu izravno povezani s poslom za koji se natječete mogu postati važan podatak o vama jer svjedoče o vašoj angažiranosti i širini interesa.
 4. Radno iskustvo:
  • tvrtka, pozicija, odgovornosti, vrijeme zaposlenja
  • radno iskustvo navodite obrnutim kronološkim redom (sadašnje zaposlenje pa redom unatrag prema prvom zaposlenju)
  Navedite točan naziv tvrtke, mjesto, točno razdoblje u kojem ste radili (mjesec i godina), kratak opis tvrtke, vrstu posla koji ste obavljali te kratak opis zaduženja.
 5. Poznavanje jezika i rad na računalu:
  • jezični tečajevi, znanje stečeno tijekom redovnoga školovanja, poznavanje rada na računalu.
  Navedite jezike kojima se služite i stupanj poznavanja (aktivno, pasivno, razinu govora i pisma), navedite programe i računalne aplikacije kojima se služite i stupanj poznavanja.
 6. Aktivnosti:
  • članstvo u društvima, hobiji, sport.
  Navođenjem aktivnosti pokazujete svestranost. Primjerice, određeni hobi može predstavljati prednost u poslu, zbog sadržaja posla ili sklonosti klijenata s kojima ćete trebati komunicirati. Sportska aktivnost govori o vama kao aktivnoj osobi, timskom igraču te o disciplini.
 7. Motivacija za poziciju za koju se natječete:
  • kratko opišite ciljeve koji se jasno odnose na radno mjesto za koje se natječete.
 8. Preporuke: navedite imena nekoliko svojih bivših nastavnika, profesora ili poslodavaca koji su vam spremni dati preporuku (ime, pozicija, tvrtka, broj telefona, e-adresa).

Savjeti za pisanje uspješnoga životopisa

Ako tražite prvo zaposlenje i smatrate da vaša znanja i sposobnosti ponajprije proizlaze iz odslušanih predavanja, nemojte nepotrebno opterećivati životopis tim informacijama. U molbi kratko opišite stečena znanja koja se izravno tiču radnoga mjesta na koje se javljate.

 • Opis posla treba biti prilagođen poziciji na koju se javljate – naglasite iskustvo koje ima veze s onime što namjeravate raditi, tj. relevantne činjenice.
 • U radno iskustvo navedite i honorarne poslove koje ste radili ako su važni za radno mjesto za koje se natječete, a ako nisu, navedite ih kao dokaz vašega dodatnog angažmana.
 • Pripremite životopis i na stranom jeziku čije dobro poznavanje navodite, ali neka vam ga svakako pregleda osoba koja taj jezik profesionalno poznaje. Životopis na stranom jeziku samo je dodatak te u svakom slučaju priložite i životopis na hrvatskom jeziku!
 • Nagrade i priznanja dobro je navesti čak i kada nisu izravno vezane uz posao za koji se natječete jer vas one uvijek prikazuju u lijepom svjetlu.
 • Ako imate preporuku, svakako kontaktirajte osobu čiju preporuku imate ili za koju znate da bi vas mogla preporučiti.

Nakon što ste sastavili prvi oblik teksta, ponovno proučite tekst oglasa i provjerite jeste li izostavili informaciju o nečemu što je navedeno u uvjetima oglasa. Ako ste nešto izostavili jer ne odgovara točno uvjetima oglasa, imajte spreman odgovor kojim ćete na intervjuu pojasniti kako, unatoč nezadovoljavanju toga konkretnog uvjeta, predstavljate kvalitetnog kandidata za to radno mjesto.

Zanimljivost

Curriculum vitae (CV) dolazi iz latinskoga jezika i doslovno znači životni tijek. Upotrebljava se u značenju pisanog pregleda osnovnih podataka o poslovnom iskustvu, znanju, vještinama i školovanju. Pokrata "CV" upotrebljava se i u hrvatskome jeziku (pod utjecajem engleskoga jezika), ali bolje je upotrijebiti hrvatsku riječ životopis.

Životopis ili biografija književno je djelo koje tematizira život nekog čovjeka, stvarnog ili izmišljenog, dok je autobiografija oblik biografije napisan u prvom licu jer osoba govori o sebi, odnosno o svom životu.

Izradi vježbu

Sastavite životopis služeći se navedenim uputama i savjetima.

Europass životopis

Europass životopis osobni je dokument koji vam omogućuje da stečene vještine, znanja, iskustva i kvalifikacije prikažete na jasan i pregledan način potencijalnim poslodavcima, obrazovnim ustanovama i ostalim relevantnim stranama.

Zahvaljujući ovom dokumentu, možete predstaviti svoje jezične vještine u skladu sa zajedničkim kriterijima prepoznatljivima i priznatima u cijeloj Europi.

Obrazac pronađite na sljedećoj poveznici.

Kutak za znatiželjne

Vodeća britanska kompanija za zapošljavanje Response, koja na tržištu djeluje od 2003., tijekom dugogodišnjega poslovanja naišla je na razne oblike prijava za posao.

Poneki kandidati ne vode računa o tome da poslodavac ne dijeli nužno njihov smisao za humor ili stavove pa u životopisu iznose informacije koje bi, iako ponekad smiješne, mogle imati negativne učinke:

Postignuća – "bio sam prvi u školi u utrci na duge staze".

Razlog odlaska s prošlog posla – "bilo je teško".

O meni – "bio sam osuđivan zbog droge prije 30 godina, a prije četiri godine zbog kriminala".

Bivši poslovi – "tamo sam imao problema s mnogima".

Vještine – "imam tehničke vještine od kojih će vam zastati dah".

Bračni status – "celibat".

Hobiji – "bojanje noktiju u raznim bojama".

Edukacija – "studirao na fakultetu od kolovoza 1890. do svibnja 1993."

Loš intervju za posao
Tamnoputa žena u poslovnom kompletu sluša izlaganje kandidatkinje za posao i izraz lica otkriva da je sve samo ne oduševljena.

Na kraju se svakako trebamo podsjetiti da životopis treba pisati administrativnim stilom na hrvatskome standardnom jeziku.

Pripazite!

U administrativnome stilu često se nepotrebno koristi dekomponirani predikat, odnosno ustrojstvo nepunoznačnoga glagola i imenice, primjerice voditi brigu.

Preporučljivo je izbjegavanje takva ustrojstva, odnosno zamjenjivanje glagolom koji ima istu osnovu kao imenica kad god je to moguće (ako se preoblikovanjem izraza ne mijenja značenje), na primjer:

voditi brigu → brinuti se

biti u mogućnosti → moći

raditi na istraživanju → istraživati

provoditi ispitivanje → ispitivati

postaviti pitanje → pitati

izvesti zaključak → zaključiti

Izradi vježbu

Uzmite list papira i odgovorite što bolje možete na sljedeća pitanja kakva poslodavci često postavljaju na intervjuu za zapošljavanje.

Koji su vaši kratkoročni ciljevi?

Dva muškarca sjede jedan nasuprot drugom za stolom i diskutiraju.
Okreni

Koji su vaši dugoročni ciljevi?

Dva muškarca sjede jedan nasuprot drugom za stolom i diskutiraju.
Povratak

Što očekujete od posla / radnoga mjesta?

Kandidat sjedi nasuprot dvije žene koje ga upravo intervjuiraju. Jedna od njih zapisuje bilješke dok druga gleda kandidata.
Okreni

Koje nam poslovne preporuke o sebi možete dati?

Kandidat sjedi nasuprot dvije žene koje ga upravo intervjuiraju. Jedna od njih zapisuje bilješke dok druga gleda kandidata.
Povratak

Koje nam osobne ili karakterne preporuke o sebi možete dati?

Tamnoputa žena sjedi za stolom sobe za sastanke i pred sobom ima prijenosno računalo. Nasuprot nje sjede dvije mlađe djevojke s otvorenim blokovima ispred sebe.
Okreni

Nabrojite svojih pet najvećih dostignuća  u školovanju i/ili na sadašnjem ili prethodnom poslu.

Tamnoputa žena sjedi za stolom sobe za sastanke i pred sobom ima prijenosno računalo. Nasuprot nje sjede dvije mlađe djevojke s otvorenim blokovima ispred sebe.
Povratak

Kako ocjenjujete sebe kao profesionalca?

Žena u tamnoplavom kompletiću, brade naslonjene na prste lijeve ruke, pažljivo i ozbiljno promatra svoju sugovornicu.
Okreni

Koji su novi ciljevi koje ste si nedavno postavili?

Žena u tamnoplavom kompletiću, brade naslonjene na prste lijeve ruke, pažljivo i ozbiljno promatra svoju sugovornicu.
Povratak

Kakve kvalifikacije posjedujete zbog kojih mislite da možete biti uspješni u ovom poslu?

Žena kratke kovrčave kose i s naočalama stoji ispred plutene ploče pune post-it papirića i drži izlaganje kolegama s posla.
Okreni

Jeste li ikada razmišljali o tome da budete poduzetnik?

Žena kratke kovrčave kose i s naočalama stoji ispred plutene ploče pune post-it papirića i drži izlaganje kolegama s posla.
Povratak

Što vi možete učiniti za nas, a netko drugi ne može?

Dva formalno odjevena tamnoputa muškarca sjede jedan nasuprot drugom u opuštenom razgovoru. Dok jedan sjedi na stolici, drugi je u invalidskim kolicima.
Okreni

Radite li dobro pod pritiskom, poštujete li rokove itd.?

Dva formalno odjevena tamnoputa muškarca sjede jedan nasuprot drugom u opuštenom razgovoru. Dok jedan sjedi na stolici, drugi je u invalidskim kolicima.
Povratak

Gdje se vidite za pet godina?

Muškarac u naočalama i smart casual kombinaciji sjedi za stolom i crta skicu u bloku dok mu nasuprot sjede dvije kolegice.
Okreni

Kako biste se opisali jednom riječju?

Muškarac u naočalama i smart casual kombinaciji sjedi za stolom i crta skicu u bloku dok mu nasuprot sjede dvije kolegice.
Povratak

Možete li navesti svoje tri jake i tri slabe strane?

Dvije tamnopute žene u smart casual kombinacijama sjede za stolom sobe za sastanke i razgovaraju u opuštenoj atmosferi.
Okreni

Da možete raditi za bilo koju tvrtku, koja bi to tvrtka bila?

Dvije tamnopute žene u smart casual kombinacijama sjede za stolom sobe za sastanke i razgovaraju u opuštenoj atmosferi.
Povratak

Što biste učinili da sutra osvojite na lutriji glavni zgoditak?

Tamnoputi muškarac s naočalama i u bordo polo majici sjedi za stolom i govori dok ga tri člana komisije ozbiljno promatraju.
Okreni

Koliko će vam trebati vremena da se prilagodite nečem novom?

Tamnoputi muškarac s naočalama i u bordo polo majici sjedi za stolom i govori dok ga tri člana komisije ozbiljno promatraju.
Povratak

...i na kraju

Prisjetili smo se još jedne vrste teksta u kojoj se koristi administrativni stil, a koja će vam biti potrebna tijekom radnoga vijeka. Mogli ste uočiti što životopis mora sadržavati, a koje je podatke bolje izostaviti te gdje možete pronaći obrazac životopisa (Europass) koji poslodavci u posljednje vrijeme često traže.

Procijenite svoje znanje

Povratak na vrh