x
Učitavanje

3. Neknjiževni tekstovi

Tamara Gazdić-Alerić, Ana Širinić, Ivan Pavlović
Što ću naučiti?
Europska unija - Zajedno do fondova EU
Prethodni modul Sljedeći modul

Jeste li znali?

Laži mi primjer je kriminalističke serije čiji je glavni lik vodeći svjetski stručnjak u otkrivanju obmana. On se bavi analizom izraza lica, držanja tijela i intonacije glasa određene osobe te može odmah primijetiti kako se osoba osjeća, govori li istinu ili laže.
Serija je utemeljena na stvarnim znanstvenim otkrićima dr. Paula Ekmana, američkoga psihologa, koji je pronašao metode čitanja ljudskoga lica, govora tijela i glasa u svrhu otkrivanja istine i laži u kriminalističkim istragama.

Jeste li znali?

Vijest, obavijest i izvješće tri su srodne vrste teksta. Njihova zajednička osobina vidi se i u njihovu obliku. VIJEST OBAVIJEST IZVJEŠĆE Riječ potječe od praslavenskoga i staroslavenskoga věstь što znači vidjeti, znati.

Jeste li znali?

Jeste li znali da svaki razrednik u e-Dnevniku može vidjeti podatke za svoje učenike iz različitih vrsta izvješća koji mu pomažu u radu?
Na primjer može dobiti:

Jeste li znali?

Svaki četvrtak na 1. programu Hrvatskoga radija možete poslušati zanimljivu emisijuBijela vranau kojoj novinar i pisac Mladen Kušec vodi spontani intervju s djecom o njima najvažnijim temama. To je emisija za male koju vole slušati i veliki. Pitate se zašto? Poslušajte je i zatim odgovorite na to pitanje.

Jeste li znali?

Curriculum vitae (CV) dolazi iz latinskoga jezika i doslovno znači životni tijek. Upotrebljava se u značenju pisanog pregleda osnovnih podataka o poslovnom iskustvu, znanju, vještinama i školovanju. Pokrata "CV" upotrebljava se i u hrvatskome jeziku (pod utjecajem engleskoga jezika), ali bolje je upotrijebiti hrvatsku riječ životopis. Životopis ili biografija književno je djelo koje tematizira život nekog čovjeka, stvarnog ili izmišljenog, dok je autobiografija oblik biografije napisan u prvom licu jer osoba govori o sebi, odnosno o svom životu.

Jeste li znali?

Talijanski svećenik Alberto Fortis objavio je 1774. godine u Veneciji putopis Put po Dalmaciji (u potpunosti preveden na hrvatski tek 1984.) u kojem idealizira seoski život u Dalmatinskoj zagori (nazivajući tamošnje stanovnike Morlacima i percipirajući ih plemenitima, gostoljubivima i poštenima).U svoje je djelo uvrstio i hrvatsku usmenu baladu Asanaginicu (u originalu i prevedenu na talijanski jezik).

Povratak na vrh