x
Učitavanje

3.7 Pripremamo i vodimo intervju

Što ću naučiti?
Europska unija - Zajedno do fondova EU
Prethodna jedinica Sljedeća jedinica
Sadržaj jedinice icon sadržaj jedinice

Na početku...

U prethodnoj smo jedinici govorili o izvješću, a u ovoj ćemo jedinici govoriti o intervjuu. Obje vrste tekstova pripadaju pripovjednim (narativnim) tekstovima.

Intervju

Intervju je poseban način vođenja razgovora (komunikacije) radi prikupljanja informacija.

Intervju se sastoji od pažljivoga postavljanja pitanja, slušanja i opažanja te bilježenja odgovora i opaženih reakcija.

Priprema za intervju

Za svaki se intervju treba dobro i na vrijeme pripremiti.

Dobra priprema podrazumijeva:

Prikupljanje podataka
  • treba prikupiti što više podataka o osobi koju se planira intervjuirati iz provjerenih izvora podataka, poput službenih mrežnih stranica nekih državnih institucija, enciklopedija, znanstvenih i stručnih tekstova i sl.
  • svim se podatcima uvijek treba pristupiti kritički, odnosno one podatke koji nam se čine sumnjivima, treba provjeriti u više izvora
Pisanje plana (koncepta) pitanja
  • pitanja treba složiti u skupine prema nekim zajedničkim osobinama
  • pitanja trebaju biti kratka, jasna, precizna i izravna
  • treba postavljati otvorena pitanja, tj. ona koja počinju upitnim riječima poput tko, što, gdje, kada, kako i zašto kako bi se na njih dobilo što više informacija
  • treba postavljati pitanje po pitanje, nikada ne postavljati nekoliko pitanja odjednom

Vođenje intervjua

Ako ste se dobro pripremili, samo vođenje intervjua neće vam biti problem. Kako bi sve proteklo u najboljem redu, što sigurno i želite, pročitajte još i ove savjete i pridržavajte ih se!

1. Na intervju dođite na vrijeme

Kao i na svaki dogovor, tako i na intervju, treba doći na dogovoreno vrijeme. Na taj način osobi koju intervjuiramo iskazujemo poštovanje.  

2. Ostanite objektivni i neutralni

Izbjegavajte bilo kakvo sugeriranje odgovora sugovorniku jer ćete tako dobiti vjerodostojniji i realniji odgovor na pitanje.

3. Ne prekidajte sugovornika

Dopustite sugovorniku da do kraja izrekne misao. Možete ga prekinuti ili usmjeriti potpitanjem jedino ako vidite da odgovor ide u krivom smjeru ili da osoba ne razumije vaše pitanje.

4. Neverbalna komunikacija

Neverbalna je komunikacija ključ svakog intervjua. Kimanje glavom može ohrabriti osobu koju intervjuirate. Također se nasmiješite ako želite dati potvrdnu informaciju sugovorniku, a isto tako pokažite zbunjenost ako sugovornik na nejasan način odgovara na pitanje.

5. Ne čitajte pitanja

Nastojte zapamtiti pitanja jer održavanjem kontakta očima osiguravate bolju koncentraciju i bolju povezanost sa sugovornikom. Pokazujete mu da ga slušate i pozorno pratite.

Zadatak 1.

Pogledajte video na što sve trebate obratiti pažnju prilikom vođenja intervjua.

Pisanje intervjua

Ako će intervju biti u pisanoj formi, onda je svakako potrebno prije pisanja napraviti koncept. Koncept sastavite u obliku natuknica, a strukturirajte ga kao tri misaone cjeline napravljene prema ključnim riječima teksta.

Pazite na to da tekst bude napisan u skladu s hrvatskim standardnim jezikom jer nitko ne želi čitati nepismeno napisan intervju! Usto svaki tekst govori o svome autoru!

Zadatak 2.

Pročitajte zanimljivi intervju s hrvatskim animatorom, ilustratorom i strip-crtačem Milanom Trencom prema čijoj je slikovnici 2006. snimljen fantastično-pustolovni film Noć u muzeju (Night at the Museum) koji je postigao svjetski uspjeh. Godine 2009. snimljen je nastavak pod naslovom Noć u muzeju 2 – Bitka kod Smithsoniana (Night at the Museum: Battle of the Smithsonian), a 2014. i Noć u muzeju 3 – Tajna grobnice (Night at the Museum: Secret of the Tomb), čime je zaokružena trilogija. Na poveznici pročitajte intervju koji je dao za časopis Globus nakon povrataka iz New Yorka.

Zanimljivost

Svaki četvrtak na 1. programu Hrvatskoga radija možete poslušati zanimljivu emisiju Bijela vrana u kojoj novinar i pisac Mladen Kušec vodi spontani intervju s djecom o njima najvažnijim temama. To je emisija za male koju vole slušati i veliki. Pitate se zašto? Poslušajte je i zatim odgovorite na to pitanje.

Kako se pripremiti za intervju za posao

Već ste mogli vidjeti u jedinici u kojoj smo govorili o rečenici kao komunikacijskoj jedinici video u kojem se mladić vaših godina priprema za intervju za posao. Mladić razmišlja o tome kako će se predstaviti na intervjuu svom budućem poslodavcu kod kojega planira raditi preko ljetnih praznika preko učeničkoga servisa.

Zadatak 3.

Ako dosad niste bili na intervjuu za posao, vjerojatno ćete se uskoro naći u toj situaciji.

U sljedećem videu pogledajte kako dobrom pripremom prevladati nervozu na razgovoru za posao, kako istaknuti svoje vrline i biti pozitivan, jasan i samopouzdan, odnosno, jednom riječju, kako se dobro pripremiti za intervju za posao.

Kutak za znatiželjne

Intervju za dobivanje stipendije

Stipendija bi, sigurni smo, svakome od vas u školovanju dobro došla. Da biste je dobili, trebate ispuniti uvjete koji su u natječaju za dobivanje stipendije navedeni.

U mnogim je natječajima propisan i intervju za kandidate koji nerijetko ima bitnu ulogu.

Kako se studenti trebaju pripremiti za intervju za dobivanje stipendije, proučite na stranici Rektorskoga zbora Republike Hrvatske.

Izradi vježbu

Kada pretražujete različite portale ili listate novine, susrećete se s različitim tekstnim vrstama, vijestima, izvješćima, člancima, reportažama, intervjuima, kolumnama, putopisima i sl. Izdvojite po jednu vijest, izvješće i intervju pa ih usporedite: uočite sličnosti i razlike. Prisjetite se tih triju pripovjednih vrsta u jedinicama.

Praktična vježba

Pogledajte jedan intervju po svom izboru i analizirajte njegov sadržaj te način na koji onaj koji intervjuira postavlja pitanja i komunicira s onim kojega intervjuira. Razmislite o pitanjima i odgovorima. Biste li koje pitanje drugačije oblikovali? Ako je odgovor na ovo pitanje potvrdan, obrazložite zašto.

Korelacija

Pročitajte zanimljivosti u nastavku i razmislite o tome na koji način stječete prvi dojam o nekoj osobi. 

Jeste li znali da se tijekom prvih nekoliko minuta intervjua samo 7 % mišljenja o vama temelji na onome što ste rekli – ostalo je dojam o vašem izgledu, ponašanju i glasu?

Okreni
Dolazak na intervju, rukovanje (muška i ženska osoba)
Povratak

Prvi dojam uglavnom se gradi na osnovi fizičkog izgleda, govora tijela i osjećaja u zraku, odnosno na onome što osoba oko sebe širi, a na njega utječu i izvanjski čimbenici poput mjesta na kojem smo se našli.

Okreni
Djevojka i mladić koji se upoznaju na proslavi rođendana
Povratak

Pri prvom dojmu nesvjesno tražimo sasvim određene znakove, a osmijeh je jedan od najvažnijih. Jeste li znali da je ljudski mozak opremljen tako da osmijeh može registrirati na 30 metara?

Okreni
Tamnoputa djevojka sjedi za stolom, drži čašu u desnoj ruci i osmjehuje se.
Povratak

Prevladavajući stav u društvu jest taj da prvi dojam nikad ne griješi, stoga mu se ljudi često i priklanjaju. Općenito možemo reći da je prvi dojam ispravan u oko 30 posto slučajeva.

Okreni
Cvjećarica Lucija drži ružu u desnoj ruci, gleda u objektiv kamere i osmjehuje se.
Povratak

Ako vam se prodavačica u trgovini neljubazno obrati, ne biste trebali odmah zaključiti da je ona neljubazna osoba. Možda se uplašila ili vas nije vidjela.

Okreni
Tamnoputa djevojka stoji za blagajnom u restoranu i zamišljeno gleda u zaslon. U oblačiću pored njene glave je slomljeno crveno srce.
Povratak

Što osobu dulje poznajemo ili duže s njom razgovaramo, bolje ćemo moći procijeniti osobine njezine ličnosti, a naš će dojam o toj osobi biti objektivniji.

Okreni
Nekoliko djevojaka i mladića, očito uredskih kolega, sjedi na drvenoj klupi i gledaju zaslon prijenosnog računala.
Povratak

...i na kraju

U ovoj smo jedinici govorili o intervjuu kao jednoj vrsti pripovjednoga (narativnoga) teksta te da postoje dva glavna tipa intervjua: informativni intervju i planirani intervju. Rekli smo kako je intervju poseban način vođenja razgovora (komunikacije) kojem je svrha prikupljanje informacija te da se sastoji od pažljivoga postavljanja pitanja, slušanja i opažanja te bilježenja odgovora i opaženih reakcija. Vidjeli smo kako napraviti dobar intervju i kako se dobro pripremiti za intervju za posao i za dobivanje stipendije.

Povratak na vrh