x
Učitavanje

4. Književnost

Irena Skopljak-Barić, Antonela Berić, Anita Katić, Dalia Mirt
Što ću naučiti?
Europska unija - Zajedno do fondova EU
Prethodni modul Sljedeći modul

Jeste li znali?

Sjećaš li se diva Regoča iz bajke Ivane Brlić-Mažuranić? Što misliš je li on nastao na temelju stvarne ili izmišljene osobe? Posjeti mrežnu stranicu eLektire i saznaj više.

Jeste li znali?

Lirika je književni rod u kojem književnost kao umjetnost riječi dolazi najviše do izražaja. Naziv lirika izveden je prema grčkom glazbalu lira, što upućuje na određenu povezanost takvih književnih djela i glazbe. Naime, lirske su se pjesme pjevale ili recitirale uz glazbenu pratnju, a mnoge su i uglazbljene pa tako čuvaju izvorno jedinstvo glazbe i književnosti.
Na sljedećoj poveznici poslušaj zvukove lire, grčkog glazbenog instrumenta uz koji su se u staroj Grčkoj pjevale posebno osjećajne pjesme.

Jeste li znali?

Više o pjesniku Petru Preradoviću i njegovim djelima u kojima je iskazao veliku ljubav prema hrvatskome jeziku možeš saznati na stranicama eLektire.

Jeste li znali?

Poslušaj uglazbljenu inačicu pjesme Kaj u izvedbi ženskog vokalnog anasambla Ladarice.

Jeste li znali?

Roženice su staro tradicijsko glazbalo, slično današnjoj oboi, a koje je do danas sačuvano na području Istre. Roženice su glazbalo vrlo prodornog zvuka i uvijek se sviraju u paru (velika i mala). Uz roženice se vrlo često pjeva, a zanimljivo je slušati istodobno sviranje roženice i šurli ili roženice i miha. Roženice su glazbalo koje je, uz mih i šurle, vrlo zastupljeno u folkloru Istre.
Poslušajte kako zvuče istarski instrumenti: sopile ili roženice.

Jeste li znali?

U svijetu danas postoje različita kazališta koja na klasičan ili moderan način pristupaju izvođenju kazališnih predstava. Kazališta ponajprije dijelimo na ona koja izvode program namijenjen djeci, nazivamo ih dječjim kazalištima i kazalištima za odrasle.

Jeste li znali?

Riječ bajka nastala je od staroslavenskog glagola bajati što znači čarati, vračati. Neki smatraju da je najstarija sačuvana bajka - Bajka o brodolomniku iz Egipta nastala prije četiri tisuće godina.

Povratak na vrh