x
Učitavanje
5. razred

Hrvatski jezik

Irena Skopljak-Barić, Antonela Berić, Kristina Dilica, Anita Katić, Dalia Mirt
Što ću naučiti?
Europska unija - Zajedno do fondova EU

Jeste li znali?

Pogledaj i poslušaj videozapis koji prikazuje govor djevojčice Severn Suzuki na UN-ovoj konferenciji 1992. godine u Riju de Janeiru. Djevojčica je na toj velikoj konferenciji za zaštitu Zemlje govorila šest minuta i svojom snažnom porukom utišala cijeli svijet. Taj slavni govor na engleskom jeziku možeš pronaći na sljedećoj poveznici. Na istoj poveznici nalazi se i prijevod dijela njezina govora na hrvatski jezik pa ga možeš pročitati.

Jeste li znali?

U rječnicima hrvatskoga jezika sve su riječi koje se objašnjavaju navedene u nominativu jednine.

Jeste li znali?

Naziv jotacija dolazi od grčkoga imena za glas j jota. To je deveto slovo grčkog alfabeta i ima brojčanu vrijednost 10. Budući da je najjednostavnije i najmanje slovo alfabeta, u prenesenom značenju jota označava nešto vrlo malo, sitnicu.

Jeste li znali?

Bunjevci su jedna od najbrojnijih grana hrvatskog naroda čija je kolijevka zapadna Hercegovina i kontinentalna Dalmacija, odakle su se u kasnijim vremenima naselili na području Velebita, Primorja, u dijelovima Like i Gorskog kotara, a poslije i u Vojvodini. Narječje Bunjevaca je štokavsko, ikavskog govora. Tijekom seobe Bunjevci su svoj štokavski (štakavski) govor proširili i u Liku, ali i u Bačku gdje i danas čuvaju svoju dragocjenu ikavicu.
Pogledajte bunjevačko kolo i bogatu bunjevačku tradiciju.

Jeste li znali?

Još u antičkom Rimu različite su se obavijesti ispisivale na zidovima ili drvenim pločicama. Novi oblik vizualne komunikacije javlja se u prvoj polovini 19. st. kad je usavršavanjem litografske tehnike bilo omogućeno masovno umnožavanje grafičkih predložaka.

Jeste li znali?

Otvoreni se prostor naziva još i eksterijer, a zatvoreni prostor interijer.

Jeste li znali?

SVJETSKI DAN PRIJATELJSTVA Svjetski je dan prijateljstva dan kada se slavi prijateljstvo, kada se govori o njegovoj važnosti i ljepoti, o čemu su pisali mnogi filozofi i književnici. Proglasili su ga Ujedinjeni narodi 2011. godine s idejom da prijateljstvo među zemljama, ljudima i kulturama može stvoriti uvjete za mir i izgradnju mostova među zajednicama. Svjetski dan prijateljstva daje posebnu važnost prijateljstvu kao nečemu najvrednijem u životima svih ljudi.