x
Učitavanje

6. Kultura i mediji

Irena Skopljak-Barić, Kristina Dilica, Anita Katić, Dalia Mirt
Što ću naučiti?
Europska unija - Zajedno do fondova EU
Prethodni modul Sljedeći modul

Jeste li znali?

Knjige su se na papiru tiskale i prije izuma tiskarskog stroja. Kinezi su prvi tiskali knjige na papiru - ručno, drvenim blokovima. Dijamantna sutra tiskana 878. godine u Kini smatra se najstarijom sačuvanom tiskanom knjigom. Danas se nalazi u Britanskoj knjižnici u Londonu.

Jeste li znali?

Novine se prema učestalosti izlaženja dijele na dnevne novine (izlaze svakodnevno), tjednike (izlaze jednom tjedno), dvotjednike ili revije (izlaze svaka dva tjedna) i mjesečnike (izlaze jednom mjesečno).

Jeste li znali?

Prve tiskane novine u svijetu pojavile su se u Njemačkoj u 15. st., nakon izuma tiskarskog stroja. Njihov procvat u Europi bio je u 18. st., a vrhunac je dosegnuo u 19. st. Dnevne novine u brojnim zemljama tada ne izlaze na nacionalnim jezicima, npr. u Danskoj 1663. godine novine izlaze na njemačkom; u Mađarskoj 1721. godine na latinskom; u Turskoj 1795. godine na francuskom itd. U Francuskoj se u 18. st. novine dijele na dnevne novine, tzv. gazette i ostale s rjeđim ritmom izlaženja, tzv. journal.

Jeste li znali?

Časopisi se prema sadržaju dijele na opće ili popularne (namijenjene najširem krugu čitatelja) i specijalizirane (namijenjene posebnom, užem krugu čitatelja), kakvi su, npr. politički, znanstveni, književni i stručni časopisi.

Jeste li znali?

Oscar, popularno ime za nagradu američke Akademije filmskih umjetnosti i znanosti (Academy Award). Dodjeljuju je članovi Akademije od 1929. godine i to glasanjem za stvaralačke prinose u brojnim kategorijam. Danas postoji 26 kategorija: za najbolji igrani, dokumentarni i animirani film, režiju, glavnu i sporednu glumicu i glumca, scenarij, kameru, glazbu i dr. Oscar je najpoznatija filmska nagrada u svijetu.

Jeste li znali?

Riječ strip potječe od engl. comic strip, što doslovno znači šaljiva vrpca. Vrpca u značenju riječi strip sugerira način na koji se slike u stripu nižu jedna za drugom čineći priču.

Jeste li znali?

Gutenbergov tiskarski stroj je najviše utjecao na pojavu stripa. Prototip stripa ostvario je Wilhelm Busch humorističnim ilustriranim pričama u stihu (Max und Moritz , 1865.). Prvi stripovi (pasice) pojavili su se u engleskim tjednim novinama 1880-ih pa je tako i nastao međunarodni naziv strip. Strip je označavao vrpcu, tj. redak komične, crtane anegdote u dnevnim novinama. Takve su pasice postale redovite u novinama u SAD-u tijekom 1890-ih.

Povratak na vrh