x
Učitavanje

5.8 Aktivnosti za samostalno učenje

Što ću naučiti?
Europska unija - Zajedno do fondova EU
Sadržaj jedinice icon sadržaj jedinice

Na početku...

Kako biste proces učenja vlastitim sposobnostima i talentima učinili još zanimljivijim, pripremili smo vam nekoliko zadataka za samostalan istraživački rad.

Pišemo e-poruku

Napiši dvije e-poruke pridržavajući se pravila o njihovu pisanju. Jedna poruka neka bude osobna, a druga službena. Primatelje i sadržaj pisma odaberi sam/sama.

Međutim, to nećeš moći učiniti ako nemaš svoju adresu elektroničke pošte. Naime, svaki korisnik elektroničke pošte ima vlastiti elektronički »poštanski sandučić«. "Poštanski sandučić" je korisnički račun na računalu-poslužitelju koje poslužuje mrežu i gdje se pohranjuje pristigla elektronička pošta. Računu je pridodana i jedinstvena adresa elektroničke pošte, kojom se definira njezino odredište, Adresa e-pošte se sastoji od korisničkog imena, naziva poslužitelja i domene (npr. hrvoje.horvat@gmail.com); tipografski znak @ u adresi označava »pri« ili »kod« (engl. at). Računu se pristupa uz predočenje korisničkog imena i lozinke.

Ako nisi siguran/sigurna kako izraditi svoju adresu elektroničke pošte, pitaj nekoga od svojih učitelja ili ukućana neka ti u tome pomognu. Sretno!

Praktična vježba

Nakon što si na internetskoj poveznici proučio/proučila kako se piše pismo u programu Word Online, pokušaj ga i ti napisati. Sam/sama odredi primatelja i odluči želiš li napisati privatno, poslovno ili javno pismo.

Čitamo i analiziramo vijesti

Istražimo

Uzmi dvoje današnje ili jučerašnje dnevne novine i u njima pronađi vijesti koje informiraju o istom događaju koji je u tom danu bio jedan od najvažnijih. Usporedi ih. U njima označi dijelove koji odgovaraju na pitanja: tko, što, gdje, kada i zašto.

Zaključi u kojim se dijelovima te vijesti razlikuju, a u kojim su iste. Jesu li i jedne i druge novine prenijele iste informacije? Jesu li im na prvom mjestu istaknute kao bitne iste informacije?

Od izvješća do vijesti

Novinsko izvješće dostupno na internetskoj poveznici pozorno pročitaj te ga skrati i preoblikuj u vijest.

Naučite plesati

Pročitaj sljedeće upute i nauči plesati. Važno je napomenuti da se taj ples izvodi u skupini pa bi bilo dobro da pokrete uvježbaš sa svojim prijateljima ili ukućanima.

Kalimba de Luna

Svrha je te vježbe razgibati se, uskladiti pokrete i zabaviti se.

Pripremi glazbenu pratnju – pjesmu „Kalimba de Luna“ koju izvodi Tony Esposito.

Upute: Članovi skupine stoje u krugu. Jedan od članova čita upute i prati ritam glazbe usklađujući ga s pokretima.

Ostali ga slijede i oponašaju:

 • ispružite desnu ruku i mašite
 • ispružite lijevu ruku i mašite
 • stavite desnu ruku na lijevi obraz
 • stavite lijevu ruku na desni obraz
 • ispružite desnu ruku na rame susjeda lijevo
 • ispružite lijevu ruku na rame susjeda desno
 • stavite desnu ruku na bok susjeda lijevo
 • stavite lijevu ruku na bok susjeda desno
 • stavite desnu ruku na koljeno susjeda lijevo
 • stavite lijevu ruku na koljeno susjeda desno
 • stavite desnu ruku na gležanj susjeda lijevo
 • stavite lijevu ruku na gležanj susjeda desno.

Naravno, sve u taktu glazbe! Zatim sve ponovite koliko god puta želite.

Djelovanje vježbe

Ples potiče cirkulaciju, članovi skupine postaju opušteniji u ophođenju, potiče se rad mozga tijekom izvođenja pokreta i istodobne koncentracije na redoslijed uputa. I nije manje važno – plesači se smiju, skupina se zbližava i opušta.

Čitamo stručne knjige

Odaberi neki pojam koji je i inače predmet tvojega interesa pa istraži što o tom pojmu piše u različitim stručnim knjigama koje su ti dostupne: u rječniku, enciklopediji, leksikonu, školskom udžbeniku i dr. Usporedi natuknice iz različitih stručnih izvora i zaključi po čemu su iste, a po čemu se razlikuju.

Traži se recept

Marica je putem društvenih mreža uputila poziv upomoć.

Pročitaj njezinu molbu i podijeli s njom kakav zanimljiv recept - otkrij joj jelo kojim može zadiviti svoje goste.

Traži se recept...

Dragi svi! Večeras imamo divne i iznimno važne goste i željela bih im pripremiti kakvo zanimljivo i ukusno jelo. Međutim, kreativnost me napustila i nemam baš nikakvu ideju o tome što pripremiti. Imate li vi kakvu tajnu iz svoje kuharice?

Zahvalna Marica

Osmišljavam televizijski program

Zadatak 1.

Zamisli da si televizijski urednik / televizijska urednica te napiši prijedlog svojega televizijskog programa tijekom jednoga dana. U osmišljavanju svojega savršenog programa vodi se ponajprije svojim osobnim interesima i uživaj!

...i na kraju

Samostalno učenje vrijeme je za kreativnost i kritičko promišljanje. Vjerujemo da ste odabrane aktivnosti uspješno odradili i saznali više o hrvatskom jeziku.

Povratak na vrh