x
Učitavanje

4.12 Kazalište i kazališna predstava

Što ću naučiti?
Europska unija - Zajedno do fondova EU
Prethodna jedinica Sljedeća jedinica
Sadržaj jedinice icon sadržaj jedinice

Na početku...

Prije no što te uvedemo u čarobni svijet kazališta u kojemu je sve moguće, u kojemu kreativnost pršti na sve strane, u kojemu bajke postaju stvarnost i u jednoj se sekundi možeš preseliti na posve drugi kraj svijeta samo jednom riječju ili slikom; prije svega toga, odgovori na sljedeća pitanja.

Na kazališnoj pozornici
Na pozornici su glumci koji glume kralja, kraljicu, viteza, princezu i dvorsku ludu, a puno gledalište promatra predstavu.

Zadatak 1.

Prisjeti se svojih posjeta kazališnim predstavama. Odgovore na pitanja možeš zapisati.

  • Kada si posljednji put bio/bila u kazalištu?
  • Koju si kazališnu predstavu gledao/gledala?
  • Što ti se u njoj svidjelo, a što nije?
  • Koji je glumac ili glumica, po tvojemu mišljenju, najbolje odglumio/odglumila ulogu?
  • Da si režirao/režirala predstavu koju si gledao/gledala, što bi promijenio/promijenila?
  • Tko je sve, osim redatelja i glumaca, potreban da se u kazalištu uprizori kazališna predstava?

Kazalište

Ako voliš ići u kazalište, sigurno će te zanimati što sve ta riječ može označavati.

Kazalište

Riječ kazalište ili teatar ima tri osnovna značenja.

  1. Kazalište je zgrada koja služi izvođenju predstava.
  2. Kazalište je ustanova koja provodi kazališnu djelatnost.
  3. Kazalište je kazališna (scenska ili dramska) umjetnost.

U kazalištu se izvode kazališne predstave tako što glumci glume neposredno pred svojim gledateljima. Za kazalište su, dakle, i kazališnu umjetnost podjednako važni izvođači kazališnih predstava kao i gledatelji.

Kutak za znatiželjne

U većim gradovima Hrvatske, uz manja kazališta, postoje i tzv. narodna kazališta. Ona uz kazališnu imaju i općekulturnu te povijesnu važnost. Hrvatska narodna kazališta nalaze se u Zagrebu, Rijeci, Splitu, Varaždinu i Osijeku.

Hrvatsko narodno kazalište (HNK) u Zagrebu može primiti oko 750 gledatelja. U njemu se izvode razne kazališne predstave: dramske, operne i baletne. Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu posebno je poznato po svojem svečanom zastoru koji je izradio poznati hrvatski slikar Vlaho Bukovac pod nazivom Hrvatski narodni preporod. Ispred ulaza u kazališnu zgradu nalazi se glasovita skulptura Ivana Meštrovića Zdenac života.

Zadatak 2.

Istraži na internetu raspored predstava kazališta u svojoj blizini pa izdvoji jednu predstavu koju bi svakako htio/htjela pogledati i još dvije predstave o kojima želiš nešto više saznati.

Zanimljivost

U svijetu danas postoje različita kazališta koja na klasičan ili moderan način pristupaju izvođenju kazališnih predstava. Kazališta ponajprije dijelimo na ona koja izvode program namijenjen djeci, nazivamo ih dječjim kazalištima i kazalištima za odrasle.

Kazališta za djecu izvode dramske i lutkarske igrokaze te mjuzikle za djecu.

Kazališta za odrasle izvode dramske predstave za odrasle (komedije, tragedije, drame u užem smislu), glazbeno-scenske predstave (opere, operete i mjuzikle) te plesne predstave.

Kazališna zgrada i zanimanja u kazalištu

Zadatak 3.

Pogledajte videozapis o tome kako izgleda unutrašnjost kazališta i tko sve u njemu radi pa pokušajte odgovoriti na pitanja koja slijede.

Kutak za znatiželjne

Ako se neki redatelj odluči pripremiti za izvođenje na pozornici pripovjedni tekst (roman, kratku priču, bajku, basnu i sl.), zatražit će pomoć posebnog stručnjaka kojega nazivamo dramaturgom.

Dramaturg provodi dramatizaciju odnosno preradu pripovjednog teksta u dramski tako što ga dijeli po ulogama oblikujući dijaloge, monologe i didaskalije.

Zadatak 4.

Zamisli da si dramaturg/dramaturginja koji/koja treba preraditi neku poznatu bajku ili poznati strip tako da se može izvesti na pozornici.

Kako bi to učinio/učinila?

Koju bi bajku ili strip izabrao/izabrala?

Kako bi izgledala pozornica na kojoj bi se glumilo?

Koji bi likovi sudjelovali u radnji?

Koji bi problem tijekom predstave pokušavali riješiti?

Napiši uvodnu didaskaliju (u kojoj ćeš opisati kako izgleda pozornica) i kratak razgovor nekoliko likova koji se pojavljuju na početku tvoje zamišljene predstave.

Glumci se tijekom predstave služe različitim predmetima. Sve predmeta koji se pojave u predstavi nazivamo rekvizitima.

Rekviziti  mogu biti razni uporabni predmeti koje smo prikupili i donijeli na pozornicu ili predmeti koji su posebno izrađeni za potrebe određene kazališne predstave.

Iluziju zamišljenog prostora u predstavi (npr. šume, mora, gradskog trga) može se dočarati kulisama. Kulise su slike i pregrade posebno izrađene i oslikane kako bi se dočarao zamišljeni prostor u kojemu se odvija radnja.

Pozor – nastupamo!

Praizvedba; Premijera

Prvo se javno izvođenje kazališne predstave pred gledateljima naziva praizvedba ili premijera, a svaka se sljedeća izvedba naziva repriza.

Zanimljivost

Kazalište slijepih i slabovidnih Novi život

„Mi smo, oplemenjivači svjetla, razbijači predrasuda, ljudi kojima je mrak rekao dobro jutro i progledao kroz prste optičke varke, kako bi otvorio put iluziji. Mi smo suptilni predgovor za ostvarenje najljepšeg buketa ljudskih uzajamnosti, u čije mreže su zapletene sreća i ljubav.“

Tim riječima svojim se posjetiteljima obraćaju na stranici Kazališta slijepih i slabovidnih Novi život. Riječ je o kazalištu koje djeluje od 1948. godine, a u njemu se odigralo više od 3550 predstava i oko 110 premijera. Posjetite stranice kazališta Novi život i saznajte više o predstavama koje nude te ih posjetite.

Uz profesionalne se kazališne predstave izrađuju i tiskaju kazališni plakati i programske knjižice.

Kazališni plakat na domišljat način oglašava novu kazališnu predstavu i poziva gledatelje u kazalište. U programskoj se knjižici nalaze imena svih sudionika u nastanku kazališne predstave te se ukratko opisuje sama predstava.

Kada kao gledatelj/gledateljica dođeš u kazalište, trebao bi / trebala bi poznavati pravila lijepoga ponašanja u toj ustanovi, odnosno kazališni bonton. Prouči ga u Kutku za znatiželjne.

Kutak za znatiželjne

KAZALIŠNI BONTON

1. U kazalište se ne unosi hrana ni piće.

2. Mobiteli se u kazalištu trebaju isključiti.

2. Na sjedištu se sjedi mirno i ne ustaje se za vrijeme trajanja predstave.

3. Dok predstava traje, ne razgovara se i ne komentira s drugim gledateljima.

4. U kazalištu se ne fotografira ni sebe ni glumce.

5. Glumcima na kraju treba zapljeskati te izaći iz kazališta tek onda kad se glumci naklone i napuste pozornicu (scenu).

Primjer 1.

Dosad smo te upoznali s kazalištem i nastankom kazališnih predstava u današnje vrijeme.

Ako želiš saznati kako je kazalište nastalo i kako se u prošlosti razvijalo, pogledaj niz fotografija, poslušaj zvučni zapis o povijesti kazališta, a zatim pokušaj odgovoriti na pitanja koja slijede.

TRANSKRIPT

Najstariji oblici kazališne djelatnosti vezani su uz obrede i svečanosti koje su se priređivale u čast bogova. Prve se kazališne izvedbe pripisuju Tespisu, pjesniku i glumcu, koji je živio 534. godine pr. Kr. u Ateni. Najstarije je kazalište svoj pravi procvat doživjelo u vrijeme antičke Grčke i Rima. Tadašnja rimska i grčka kazališta bila su na otvorenom, pozornica je bila u dubini, a gledalište je u obliku polukruga sezalo u visinu. Takav je amfiteatralni oblik kazališta osiguravao dobru zvučnost prostora. Govor glumaca u dubini na pozornici mogli su svi dobro čuti, pa i oni gledatelji koji su sjedili u najvišim redovima. U najstarijim je predstavama glumio samo jedan glumac kojemu se kasnije priključio zbor, a zatim drugi i treći glumac. Različite su uloge tumačili izmjenama maski, a sve su uloge, i muške i ženske, glumili isključivo muškarci. 

U povijesnom pregledu razvoja kazališta nikako ne možemo zaobići ni elizabetansko kazalište. U vrijeme vladavine engleske kraljice Elizabete I. u Engleskoj cvjeta kazališna djelatnost, a svoja dramska djela piše i najpoznatiji dramski pisac svih vremena William Shakespeare. Predstave se u to doba izvode na gradskim trgovima, u dvorcima i kućama bogatih plemića. Izvodile su ih tada popularne putujuće glumačke družine. S jednom je glumačkom družinom iz Stratforda na Avonu, svojega rodnog grada, u London došao i sam Shakespeare. U Shakespearovo se vrijeme počinju graditi prve zgrade namijenjene isključivo kazališnoj djelatnosti, dakle prva kazališta u današnjem smislu. 

Najstarije hrvatsko kazalište izgrađeno je 1612. godine u Hvaru, a za razvoj hrvatske dramske književnosti u prošlosti i početke kazališne djelatnosti zaslužan je poznati dubrovački pisac komedija Marin Držić zvan Vidra. Otprilike u isto vrijeme Shakespeare u Londonu, a Držić u Dubrovniku pišu svoje dramske tekstove, glume u njima i svojom posvećenošću kazališnoj umjetnosti u njezinu razvoju ostavljaju neizbrisiv trag.

...i na kraju

Riječ kazalište može označavati kazališnu zgradu, kazališnu djelatnost ili općenito kazališnu umjetnost. Razlikujemo dječja kazališta i kazališta za odrasle. U kazalištima se izvode različite dramske, glazbene i plesne predstave,

Redatelj je autor kazališne predstave. Za njezin su nastanak, osim glumaca i redatelja, važni kostimografi, scenografi, dramaturzi, majstori zvuka i rasvjete...

Predmete kojima se glumci koriste u predstavi nazivamo rekvizitima, a slike i pregrade kojima se dočarava prostor kulisama.

Prva javna izvedba kazališne predstave pred gledateljima naziva se praizvedba ili premijera, a svaka sljedeća repriza.

Tijekom boravka u kazališnu važno je slijediti pravila kazališnog bontona.

Procijenite svoje znanje

Povratak na vrh