x
Učitavanje

7.3 Razlikujemo subjektivni i objektivni opis

Što ću naučiti?
Europska unija - Zajedno do fondova EU
Prethodna jedinica Sljedeća jedinica
Sadržaj jedinice icon sadržaj jedinice

Na početku...

Svakodnevno upoznajemo osobe, promatramo predmete i mjesta koja nas okružuju. Te osobe, predmete i mjesta želimo opisati. No, sve viđeno doživljavamo drugačije pa su nam zato i opisi drugačiji. Upoznat ćeš dva temeljna načina opisivanja.

Opisivanje

Opisivanje je slikanje riječima. Opis je usmeni ili pisani prikaz pojedinosti koje opažamo osjetilom vida, sluha, njuha, okusa ili dodira. Opisivati možemo osobu, predmet ili prostor. Opisivanjem nastaje objektivni i subjektivni opis.

Objektivni i subjektivni opis

Zadatak 1.

Promotri ilustraciju. Koga prikazuje i koje pojedinosti uočavaš?

Čuvari baštine
Dječak i djevojčica odjeveni u narodne nošnje.

Zadatak 2.

Pročitaj opis prethodne ilustracije. Obrati pozornost na to iznosi li se više činjenično stanje ili autor izražava svoje osjećaje prema prikazanim likovima.

Primjer 1.

Djevojčica i dječak stoje jedno nasuprot drugome. Djevojčica je nižeg rasta od dječaka. Dječak ima kratku crnu kosu. Djevojčica ima dugu plavu kosu ispletenu u dvije pletenice. Dječak i djevojčica odjeveni su u zagorsku narodnu nošnju iz okolice Varaždina. Dječak na sebi ima široke bijele hlače, široku bijelu košulju i crni prsluk obrubljen tankom crvenom trakom. Na nogama ima crne kožnate čizme u koje su umetnute hlače. Na glavi ima i crni šešir za crvenom i bijelom trakom. U ruci drži tamburicu, tradicionalni hrvatski instrument. Djevojčica je odjevena u bijelu haljinu koja se od struka širi prema gležnjevima. U struku ima crveni opasač s izvezenim ukrasima. Košulja je ukrašena crvenim narodnim vezom. Pletenice su joj ukrašene crvenom mašnom.

Zadatak 3.

Usporedi ilustraciju i opis kojim su prikazani pa riješi zadatke u nastavku.

Objektivni opis

Opišemo li nekog ili nešto točno, detaljno, bez slikovitosti, nastaje objektivni opis.

U objektivnom opisu prikazujemo osobu ili stvar stvarno, bez iznošenja vlastitoga dojma, osjećaja, mišljenja ili stava.

Zadatak 4.

Sada pročitaj opis iste ilustracije s početka. Obrati pažnju na to koje činjenice, a koje osobne dojmove o prikazanim likovima iznosi autor teksta.

Primjer 2.

Djevojčica i dječak odjeveni su u starinsku narodnu odjeću. Izgledaju kao osobe koje možemo vidjeti na starim crno-bijelim obiteljskim fotografijama. Teško je vjerovati da su dječaci i djevojčice nekad tako odjeveni išli u školi. Suknja ne izgleda baš praktično iako ima lijepe ukrase, izvezene cvjetove. Dječak i djevojčica izgledaju veselo. Ponosni su na narodne nošnje koje nose, a sigurno znaju i plesati tradicijske plesove. Djevojčica izgleda kao princeza iz starih narodnih bajki, a dječak kao kraljević koji je svoju princezu pronašao svirajući tamburicu. Možemo zamisliti kako odlaze kočijom ukrašenom narodnim vezovima u neko davno izgubljeno vrijeme.

Zadatak 5.

Usporedi ilustraciju i primjer opisa pa riješi zadatke u nastavku.

Što saznajemo iz drugog opisa?

null
null

Dječak i djevojčica opisani su detaljno, bez iznošenja vlastitog mišljenja?

null
null

Dječak i djevojčica nisu opisani detaljno, već pisac iznosi svoje mišljenje o njima.

null
null

Subjektivni opis

Opišemo li nekog ili nešto slikovito, birajući riječi koje će dočarati naš doživljaj opisanoga, nastaje subjektivni opis. U subjektivnom opisu iznosimo svoj dojam, mišljenje, osjećaje ili stav prema toj osobi ili predmetu.

Savjeti za pisanje opisa

1. Za dobar opis

  • promotri što opisuješ
  • uoči posebnosti, specifičnosti
  • piši bilješke koje će ti poslužiti za pisanje
  • ne nabrajaj ono što je uobičajeno, već opisuj ono što ti se čini prepoznatljivo za osobu ili predmet opisa.

2. Ako je osoba koju opisuješ u tvojoj blizini

  • opis započni opisom lica, a zatim opisuj tijelo, odjeću, postupke i osobine. 

3. Ako je osoba koju opisuješ udaljena od tebe

  • opisivanje započni opisom izgleda, hoda, odjeće, a tek nakon što ti se osoba približi, opiši detalje te završi opisom lica.

Zadatak 6.

Poslušaj zvučni zapis i odgovori na zadana pitanja. Slušajući razmisli o kojoj je vrsti opisa riječ – opisu osobe ili opisu prostora.

Opis
TRANSKRIPT

Moja soba ima veliki drveni stol. Na njemu se nalaze knjige i olovke. Pored stola nalazi se krevet prekriven posteljinom. Pored kreveta nalazi se veliki prozor, a na njemu zavjese. Na podu je tepih, a na drugom kraju sobe velika polica s knjigama.

Zadatak 7.

Poslušaj zvučni zapis i odgovori na zadana pitanja. Slušajući razmisli o kojoj je vrsti opisa riječ – o subjektivnom ili objektivnom opisu.

Subjektivni ili objektivni opis
TRANSKRIPT

Moja je soba poput dvorca. Ima veliki drveni stol za kojim često sanjarim da sam neki superheroj ili kraljevna. Na stolu se nalaze knjige koje me uvijek odvedu u neke nove, tajne svjetove. Pokraj stola nalazi se krevet prekriven zvjezdanom posteljinom. Kad sam u krevetu, razmišljam da sam astronaut koji lunja tim svemirskim prostranstvima. Kraj kreveta nalazi se veliki prozor koji mi otvara pogled u svijet koji tek trebam istražiti.

Zadatak 8.

Ponovimo obilježja subjektivnog i objektivnog opisa.

Dvije vrste opisa

Projekt

Odaberi člana svoje obitelji. Možeš odabrati i neku obiteljsku fotografiju. Napiši opis odabrane osobe poštujući pravila o opisivanju. Neka tvoj opis sadrži i objektivne i subjektivne elemente. Na kraju opisa izdvoji u tablicu subjektivne i objektivne elemente koje si napisao/la.

...i na kraju

U ovoj jedinici naučili smo kako razlikovati objektivni i subjektivni opis. Glavna su obilježja objektivnog opisa činjeničnost, a subjektivnog opisa osobni dojam i osjećaji prema opisanome. I na objektivan i na subjektivan način mogu se opisivati osobe, prostor, predmeti i dr.

Povratak na vrh