x
Učitavanje

6.4 Objašnjavamo obilježja igranog i animiranog filma

Što ću naučiti?
Europska unija - Zajedno do fondova EU
Prethodna jedinica Sljedeća jedinica
Sadržaj jedinice icon sadržaj jedinice

Na početku...

Filmovi su postali dio naše svakodnevice. Gledamo ih na računalu, tabletu, mobitelu, na televiziji, u kinu... Često nosimo majice i ostale predmete s likovima iz filmova. A naučit ćemo i razlikovati pojedine vrste filmova.

Igrani film

Zadatak 1.

Pogledaj videonajavu za film Uzbuna na Zelenom vrhu nastalom prema romanu Ivana Kušana, redateljice Čejen Černić. Nakon gledanja odgovori na pitanja u nastavku.

Uvod u film Uzbuna na Zelenom vrhu (izvor: kinorama.hr)

Zadatak 2.

Pojavljuju li se u kinonajavi stvarne osobe, glumci?

null
null

Jesu li likovi prikazani u kinonajavi nacrtani (ručno ili digitalno)?

null
null

Igrani film

Igrani film naziv je za svaki filmski zapis u kojem sudjeluju ljudi kao glumice i glumci. U takvom su filmu glumljene scene temelj radnje i najvažniji dio sadržaja. Filmska priča ima zaplet, razvoj događaja i napetost radnje. Događaji mogu biti izmišljeni ili snimljeni prema nekom stvarnom događaju, ali likove utjelovljuju glumci, a ne stvarni sudionici tih događaja.

Zanimljivost

Oscar, popularno ime za nagradu američke Akademije filmskih umjetnosti i znanosti (Academy Award). Dodjeljuju je članovi Akademije od 1929. godine i to glasanjem za stvaralačke prinose u brojnim kategorijam. Danas postoji 26 kategorija: za najbolji igrani, dokumentarni i animirani film, režiju, glavnu i sporednu glumicu i glumca, scenarij, kameru, glazbu i dr. Oscar je najpoznatija filmska nagrada u svijetu.

Vrste igranog filma

Voliš li gledati filmove, sigurno si gledao/gledala i koji igrani film. Saznaj kako ga prepoznati te koje vrste igranih filmova postoje.

Igrani film

Igrane filmove razlikujemo prema vrsti ili žanru.

Najčešće su filmske vrste ili žanrovi:

 • povijesni film
 • kriminalistički film
 • drama
 • komedija
 • znanstvena fantastika
 • vestern
 • fantazija
 • romantični film
 • glazbeni film.

Zadatak 3.

Pogledaj fotografije i prepoznat ćeš najpopularnije filmske vrste ili žanrove.

Što je filmska adaptacija?

Filmska adaptacija nastaje kad se film snima prema nekoj knjizi (književnom predlošku).

Filmske adaptacije su danas česte, a adaptacija kao postupak prilagođavanja radi se prema redateljevoj predodžbi i doživljaju.

Korelacija

Filmska adaptacija romana Ivana Kušana Uzbuna na Zelenom vrhu poznat je film za djecu i mlade.

Animirani film

Zadatak 4.

Pogledaj uvodni dio filma Čudnovate zgode šegrta Hlapića koji je nastao prema dječjem romanu Ivane Brlić-Mažuranić. Nakon gledanja, odgovori na pitanja.

Nakon gledanja odgovori na pitanja.

Pojavljuju li se u isječku iz filma stvarne osobe, glumci?

null
null

Jesu li likovi prikazani u isječku nacrtani (ručno ili digitalno)?

null
null

Animirani film, animator

Animirani film vrsta je filma u kojem se prikazuje crtež ili predmet u pokretu. Animirani film je audiovizualna umjetnost (slika + zvuk). Animirati (lat. animare) znači oživiti neživo, pokrenuti ono što se samo po sebi ne kreće i dati mu dušu.

Crtače koji stvaraju crteže nazivamo animatori. Animatori oživljavaju crteže ili predmete koji se snimaju sličica po sličica ili kvadrat po kvadrat, što je bitno obilježje animiranoga filma.

Kako nastaje pokret u animiranom filmu?

Kutak za znatiželjne

Animirani filmovi stvaraju iluziju kretanja nizanjem sličica od kojih je svaka malo drugačija. Te se sličice izmjenjuju brzinom od 24 kadra u sekundi. Snima se kvadrat po kvadrat, odnosno crtež po crtež, a svaki crtež predstavlja pomno proračunatu fazu budućeg cjelovitog pokreta. Zbog tromosti ljudskog oka čovjek ne vidi pojedine sličice u nizu jer se prebrzo izmjenjuju pa naš mozak to prepoznaje kao kontinuirani film. Digitalna animacija radi još brzu izmjenu sličica, njih 25 u sekundi.

Vrste animiranog filma

Animirane filmove razlikujemo prema vrsti, ovisno o tome što se i kojom tehnikom oživljava.

Vrste animiranih filmova

 • crtani film
 • računalna animacija
 • lutkarski film
 • kolažni film

Zadatak 5.

Pogledaj sljedeće primjere animiranih filmova. Koje vrste animiranog filma prepoznaješ?

Zanimljivost

Riječ film višeznačna je riječ. Istodobno označuje celuloidnu vrpcu za snimanje filmova i film (kao pojedino filmsko djelo, ali i filmsku umjetnost općenito). Ta je riječ prvotno označavala tanku kožicu ili opnu, kao i tanak sloj maziva koje se stavlja radi smanjenja trenja.

Korelacija

Prva javna projekcija jednoga animiranog filma bila je u Parizu 1908. godine. Autor toga filma (film se zvao Fantasmagorie) bio je Emile Cohl.

Korelacija

Prvim animiranim filmom smatra se film Duhovite faze smiješnih pokreta Jamesa S. Blacktonea. Izveden je 1906. Taj se animirani film koristio stop-kamerom koja je mogla otkrivati sličicu po sličicu. Ubrzo nakon Duhovitih faza nastala je industrija animiranih filmova.

Mačak Felix prva je zvijezda nijemog filma iz 1919. Stvorili su ga poznati Pat Sullivan i Otto Messmer.

Još je jedna poznata zvijezda animiranog filma Mickey Mouse. Stvoren je u Disneyjevu studiju 1928. i njihov je zaštitni znak.

Parobrod Willie (Steamboat Willie, 1928.), film Walta Disneyja, prvi je film s popularnim Mickeyjem Mouseom te prvi zvučni crtić.

Kutak za znatiželjne

Riješi križaljku i saznaj ime poznatog lika iz animiranog filma nastalog u filmskoj kući Disney.

Kutak za znatiželjne

Walt Disney je najpoznatiji tvorac animiranih filmova. Slušajući zvučni zapis, saznaj nešto više o Waltu Disneyu.

Walt Disney, američki crtač animiranog filma
TRANSKRIPT

Walta Disneya sa sigurnošću možemo nazvati najvažnijom i najzaslužnijom osobom za popularizaciju animiranog filma. Na školovanju u Kansasu upoznao je Uba Iwerksa, s kojim je osnovao tvrtku. Međutim, tvrtka je ubrzo propala, te su suradnici sreću odlučili iskušati u Hollywoodu. Alice Comedies, serija o djevojčici koja putuje u svijet animiranih likova i Oswald, the Lucky Rabbit su im donijeli uspjeh, no 1928. su njihovi distributeri M. J. Winkler i Charles Mintz prisvojili prava na lik zeca. Nije prošlo puno vremena do nastanka novog animiranog junaka. Rezultat Disneyjevog crtanja na povratku kući, u vlaku, bio je Mickey Mouse. Godine 1934. počeo je raditi na svom prvom dugometražnom filmu. 

Unatoč sumnjičavosti Hollywooda, Snjeguljica i sedam patuljaka osvojila je publiku i jednoga Oscara (uz to, dobio je i sedam malih kipova Oscara, po jednoga za svakog patuljka) te pokrenula novi val u filmskoj industriji. Pinokio, Dumbo, Pepeljuga, 101 dalmatinac, Trnoružica, Knjiga o džungli i ostali dugometražni animirani filmovi stvarani u svakim danom sve poznatijem i većem Disneyjevom studiju pridobivali su gledatelje diljem svijeta. Da bi povećao prihode, Disney je osnovao vlastitu distributersku tvrtku, a 1954. je počeo proizvoditi i TV-seriju. Godine 1955. izgradio je zabavni park Disneyland u Kaliforniji, jednu od najvećih turističkih atrakcija Sjedinjenih Država. Kasnije, 1971., njegovi su nasljednici sagradili Walt Disney World Resort, još veći park u Orlandu na Floridi. Osvojio je sveukupno 22 Oscara i tri Zlatna globusa.

Zadatak 6.

Kako je nastala Disneyjeva Snjeguljica, najpopularniji dugometražni animirani film, pogledajte u sljedećem videozapisu.

Kako je nastala Snjeguljica 

Zadatak 7.

Upoznali smo igrani i animirani film. Pogledajmo video i ponovimo još jednom njihova obilježja.

Obilježja igranog i animiranog filma

Kutak za znatiželjne

Prva filmska projekcija održana je u Parizu 1895. godine, a prve su filmove snimala braća Luis i Auguste Lumiere. 

Prva dodjela filmskih Oscara održana je u Hollywoodu 1929. godine.

Hrvatski animirani filmovi

Korelacija

Pogledajte neke od najpoznatijih hrvatskih animiranih filmova.

Satiemania autora Zdenka Gašparovića film je nadahnut i animiran po glazbenim minijaturama za glasovir Erica Satiea. 

Bećarac autora Zlatka Boureka inspiriran je tradicionalnim hrvatskim šaljivim pjesmama bećarcima. 

Škola hodanja autora Borivoja Dovnikovića primjer je filma čiji poticaj dolazi iz same animacije.

Maska crvene smrti autora Pavla Štaltera primjer je filma čiji poticaj dolazi iz likovnosti.

I love you too autora Joška Marušića primjer je animiranog filma čija je poruka u vrijeme Domovinskoga rata obišla svijet.

Projekt

Pogledaj sljedeće filmove koji su stekli svjetsku popularnost. Istraži film koji te najviše privukao pa ga predstavi u razredu.

...i na kraju

U ovoj jedinici ponovili smo što je igrani, a što animirani film te istaknuli nekoliko primjera. Igrani i animirani film predstavljaju audiovizualni medij - povezuju sliku i zvuk, te su zbog toga tijekom 20. stoljeća postali omiljena zabava u cijelom svijetu.

Povratak na vrh