x
Učitavanje
Europska unija, Zajedno do fondova EU

Matematikaza 2. razred srednje školeAutori: Aleksandra Brmbota, Karolina Brleković, Marina Njerš, Sanja Loparić

Povećanje slova
Smanjenje slova
Početna veličina slova Početna veličina slova
Visoki kontrast
a Promjena slova
  • Verdana
  • Georgia
  • Dyslexic
  • Početni
Upute za korištenje

Jeste li znali?

Riječ fraktal (lat. fractus - rastrgan, izlomljen) u matematiku 1975. uvodi francuski matematičar poljskog podrijetla Benoit Mandelbrot (1924. - 2010.) kao kraticu za oblike koji iskazuju jednake detalje u svim mjerilima.

Jeste li znali?

Naziv konjugirano kompleksni broj prvi je upotrijebio francuski matematičar Augustin Louis Cauchy 1821. godine u svojoj knjizi .

Jeste li znali?

Povijest uvođenja pojma kompleksnog broja i s njime povezanih pojmova vrlo je zanimljiva. U njoj su sudjelovali neki od najpoznatijih matematičara, primjerice D`Alambert, Cauchy ili Gauss. Ovdje ćemo navesti neke događaje koji su obilježili to matematičko područje, a najveći broj njih dogodio se još u davnom 19. stoljeću.

Jeste li znali?

Wacław Sierpiński (1882. – 1969.) bio je poljski matematičar koji se bavio teorijom skupova, teorijom brojeva, funkcijama i topologijom. Objavio je više od 700 članaka i 50 knjiga. Po njemu nazivamo i Sierpinski trokut (o kojem možete pročitati više na poveznici) i Sierpinski krivulju.

Jeste li znali?

Pojam zlatnog reza pripisuje se Pitagorejcima. Naziv potječe od talijanskog izumitelja, umjetnika i matematičara Leonarda da Vincija. Zlatni rez često susrećemo u umjetnosti, arhitekturi, prirodi. Neki ga nazivaju i "Božanska proporcija". Johannes Kepler, matematičar, fizičar i astronom, jednom je rekao:
"Geometrija ima dva velika blaga, prvo je Pitagorin poučak, a drugo zlatni rez. Prvo možemo usporediti sa zlatom, ali drugo je dragocjen biser."

Jeste li znali?

"Matematika je glazba razuma." (J. J. Sylvester)
​Pojam diskriminante (lat. discriminare - razlučiti, dijeliti) u matematiku je uveo James Joseph Sylvester (1814. - 1897.), engleski matematičar. Polovicom devetnaestog stoljeća otkrio je diskriminantu kubne jednadžbe, a radio je i na teoriji matrica.

Jeste li znali?

Metode faktorizacije polinoma nisu tako stare kako biste pomislili.
Jedan od matematičara koji se bavio faktorizacijom polinoma je Adrien Marie Legendre's (1752.-1833.).